Saturday, March 16, 2019

Klimatstrejk

Okej, jag erkänner.

Jag var länge skeptisk till det här "Greta Thunberg-spektaklet", eller åtminstone ambivalent: det där kommer inte göra någon skillnad, hon blir bara utnyttjad, det är folk som drar i trådarna, och så vidare. Men efter att ha sett diverse filmklipp och bilder från manifestationer runt om i världen så måste cynikern i mig träda tillbaka och ge alla dessa ungdomar en eloge. Och faktum är, dessa strejker och manifestationer måste sammantaget få en effekt, om inte lagen om orsak och verkan är upphävd vill säga - det kan inte annat än påverka, om än i liten utsträckning, när så många unga går ut och kräver sin rätt till en framtid.


Invänder cynisk Vän av Ordning: "Jaha du, försök hålla sådana där manifestationer i Kina så får du ser vad som händer."

Invänder Thomas Gür (som jag under en period har följt) på Facebook:
Thunberg är varken det första eller det sista barnet som skjuts fram och bärs på axlar i massrörelser som präglas av starka inslag av religiös millenarism och apokalyptisk frälsningshysteri.
Och så lägger han upp en "passande" bild:


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2346732998711546&set=a.140680919316776&type=3&theater

Vilken kan tyckas lite orättvist eftersom Greta är en livs levande flicka som sätter sin egen agenda och inte en "barnsymbol" som målats på en kommunistisk propagandaposter. Många av de som inspireras av henne/"bär fram" henne är också barn/ungdomar. Ironiskt nog så innebär i alla fall Gürs perspektiv att han sållar sig till dem som jämför Greta med Jeanne d'Arc, så i konsekvensens namn kanske han borde ta avstånd från hennes rörelse också...

Visst visst, jag raljerar. Men är det inte alltid ungdomarnas roll att våga drömma om förändring?

No comments:

Post a Comment