Thursday, November 22, 2018

Framstegets obönhörliga fortgång

Vad är progressivt? Inte socialism i alla fall, menar en skribent för det relativt nya partiet Medborgerlig Samling.

Medborgerlig Samling (MED) är ett intressant parti om inte annat för att de andas progressivism samtidigt som de står tydligt till höger - de kallar sig liberal-konservativa och även "blågröna". De profilerar sig i frågor som identitetspolitik (som de vill ha mindre av), fördjupad demokrati, reformerad grundskola (större fokus på kunskap, tidigare betyg etc), begränsad migration, satsningar på försvaret och på polisen. De kallar sig kulturellt konservativa, men tar samtidigt strid mot hedersförtryck och upprör sig över försäljning av burkinis på sportbutiker. Kanske ett exempel på den oklarhet som råder på temat konservatism kopplat till kön (det har inte alltid varit legio med bikini i Västvärlden för den som glömt det: https://www.svd.se/badklader-som-upprort-genom-tiderna).

Vad gäller den historiska sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen då - var hon progressiv? Frågan infinner sig eftersom SVT sänder en dokumentär om henne just ikväll. Och det slår mig att svaret på frågan är ja, om inte annat så för att historien gav henne rätt - de höga herrarna som försökte förbjuda allt tal om kondomer har idag förpassats till historiens avskrädeshög, medan hennes gärning lever vidare. Och RFSU som betraktar sig själva som hennes arvtagare hyllar henne gärna, med undantag för hennes omfamnande av tvångssteriliseringar, som de beklagar. Och ändå får man väl förmoda att hon såg även detta som ett led i det mänskliga framstegets obönhörliga fortgång, alltså att hon själv betraktade det som progressivt.

Och hur är det med Xi Jinping, ledaren för folkrepubliken Kina? "Folkrepublik" låter ju progressivt, och om det var någon som inbillade sig att karln inte är marxist så får ni nog tänka om. Och Kina leder ju världens utveckling nu, inte sant? Världsledande inte bara i ekonomisk tillväxt och fattigdomsbekämpning utan också i internationell handel, tvångsinternering av uigurer ("omskolning"), klimatåtgärder och kolkraft. När Västvärlden inte längre har så många nyheter att erbjuda bortsett från skränande populister så omformar Kina världen efter en helt ny samhällsvision, inklusive det här med att alla medborgare i framtiden kommer att kunna poängsättas beroende på hur väl de sköter sig och så kommer deras möjligheter i det kinesiska samhället att påverkas därefter - det låter väl modernt och innovativt (progressivt)?

Som någon skrev: är du pessimistisk om Kina, så är du också pessimistisk om världen.

Och kanske även om själva Framsteget och dess hisnande slutstation.





No comments:

Post a Comment